,

Gastronomisch concert in Vlaardingen

Vlaardingen, Dinsdag 23 juni 2015, 20.00 uur

VlaardingenOrigKas

De 15de editie van de Internationale Orgelweek Vlaardingen staat in het teken van “De verrassende wereld van het orgel”. De aandacht wordt gevestigd op een aantal aspecten uit de geschiedenis van de orgelmuziek en orgelbouw die weinig bekendheid genieten. In verrassende programma’s wordt daarom repertoire gebracht dat niet alleen is afgestemd op de kwaliteiten van het Van Peteghem-orgel, maar de bezoekers ook met onbekende vergezichten laat kennis maken. (Zie www.orgelvlaardingen.nl/orgelweek).

Op dinsdag 23 juni, aanvang 20 uur, verzorgen Peter van Dijk (orgel), Jaap Jan Steensma (presentatie) en restaurant De Elegast een gastronomisch concert in de Grote Kerk (Markt 63, 3131CR Vlaardingen) onder de titel In het spoor van Karl Joseph Riepp. Riepp (1710-1775) werd geboren in Zuidduitsland maar emigreerde naar Dyon. Daar was hij werkzaam als orgelmaker én als wijhandelaar. Zo leverde hij aan de kloosters te Ottobeuren en Salem niet alleen orgels, maar ook wijn. In 1778 zette hij een aantal registratie-voorschriften op papier ten behoeve van de organist in Salem. Een bijzonder onderdeel daarvan is een handschrift De orgelmaker en de kok op Vastenavond. Daarin vergelijkt Riepp orgelregisters met etenswaren en wijn. Voorts voorziet hij een aantal registraties van opschriften voor wie deze klankmaaltijden bestemd zijn (bijvoorbeeld: een fuga op de trompetregisters is een maaltijd voor een organist).

Tijdens het concert van 23 juni klinken een kleine Riepp-suite en aan gastronomie gerelateerde orgelwerken. Voorts worden verhalen voorgedragen over de bijzondere relatie tussen orgels en gastronomie. Om niet alleen de oren  maar ook de tong te strelen, wordt een en ander gelardeerd met bijpassende amuses en wijnen.

De entree bedraagt €12,50 (65+ €7,50). Reserveren is verplicht: info@orgelvlaardingen.nl of tel: 06 3722 5595.