2 juni feest rond USKO-orgel in TivoliVredenburg

Op donderdagavond 2 juni, 20.15 uur viert het Utrechts Studenten Koor en Orkest (USKO) de oplevering van het nieuwe, door Flentrop Orgelbouw gemaakte kistorgel. Het feest vindt plaats in Muziekcentrum TivoliVredenburg.

Het orgel werd eind 2021 al opgeleverd, maar de feestelijke ingebruikname moest vanwege de Corona-beperkingen worden uitgesteld.

Een kistorgel is een compact-formaat orgel, dat is bedoeld om te kunnen vervoeren. De bouw van dit nieuwe orgel is ontstaan op initiatief van de orgelcommissie van het USKO zelf. In samenwerking met orgeladviseur Jaap Jan Steensma werd daarop een plan ontwikkeld dat uitging van een kistorgel met voornamelijk metalen pijpwerk en een belangrijke rol voor het register Prestant 8′. Dat is bijzonder, omdat veel kistorgels alleen houten pijpwerk hebben, terwijl voor een Prestant 8′ vanwege het formaat van de pijpen vaak geen ruimte is.

In een offertetraject mochten verschillende orgelmakers het idee verder uitwerken en van een prijsopgave voorzien. Flentrop Orgelbouw (Zaandam) kwam hierop als de inhoudelijk en artistiek sterkste kandidaat uit de bus. Na een traject van nadere afstemming en fondsenwerving werd kreeg de realisatie van het orgel een belangrijke impuls dankzij een bijdrage van de Stichting Orgel Comité Muziekcentrum Utrecht (OCMU).

“Het maken van een kistorgel wordt vaak gezien als een meesterproef: in het compacte ontwerp van een kistorgel komen alle problemen van een groot orgel samen. Het vergt het uiterste van de creativiteit en kunde van de orgelmaker om binnen de beperkte ruimte te blijven en tegelijk klank, toucher, het gedrag van de orgelwind en de bereikbaarheid voor stemmen en onderhoud te optimaliseren.”

Erik Winkel, directeur Flentrop Orgelbouw.

USKO

Het USKO is het grootste studentenmuziekgezelschap van Utrecht en telt zo’n 150 leden. Het koor en orkest voert jaarlijks grote werken uit van Johann Sebastian Bach en wil het orgel daar ook voor gaan gebruiken. Ook de andere Utrechtse studentenmuziekgezelschappen kunnen het orgel gaan gebruiken; reden om het orgel te hebben laten versieren met het wapen van de Universiteit Utrecht, de Sol Ivstitiae. Het orgel zal daarnaast ook beschikbaar zijn voor verhuur.

Het feest

Tijdens de ingebruikname staat het USKO onder leiding van dirigent Stijn Berkouwer. Het nieuwe orgel zal worden bespeeld door Jan Pieter Lanooy en Stijn Bruning. De avond zal worden gepresenteerd door Sander Zwiep (NPO Radio 4).

Informatie over programma en tickets is hier te vinden.

Intonateur Jan Spijker (Flentrop Orgelbouw) bespeelt het orgel tijdens de oplevering op 16 december 2021.

Technische gegevens

Holpijp 8′ (eiken, gedekt), Prestant 8′ (vanaf f, eiken, open, voorzijde perenhout), Octaaf 4′ (C-H
gedekt, vanaf c metaal, open), Quint 3′ Discant (metaal, open), Superoctaaf 2′ (metaal, open).

Transponeerinrichting 415 Hz – 440 Hz – 465 Hz
Waar een toonnaam wordt genoemd, wordt steeds de toonhoogte 415 Hz. verondersteld.
Klavieromvang C-d”’. De omvang van de windlade C-e”’ (415 Hz.)

Zie ook de website van Flentrop Orgelbouw.