Artikel over Michael Praetorius online

Vorig jaar publiceerde Jaap Jan een artikel over Michael Praetorius (1571-1621), wiens Kerstmuziek zo geliefd is. Het staat nu online!

Behalve componist was Praetorius ook musicoloog-avant-la-lettre en zijn publicaties zijn van fundamenteel belang voor het begrip van oude muziek. Sinds de jaren 1960 zijn deel twee en drie van zijn Syntagma Musicum veel gelezen. Het eerste deel, gepubliceerd in het Latijn en nooit vertaald, is altijd veronachtzaamd.

Dat is onterecht. Niet omdat de muzikale kennis die in dit deel zo accuraat is (dat is die niet altijd, namelijk), maar omdat dit boek zoveel prijsgeeft over Praetorius’ muziek- én geloofsbeleving en omdat het boek ook zo goed laat zien dat de Lutherse muziekbeleving in de aanloop naar de 30-jarige oorlog óók een politiek project was.

Lees het artikel HIER.

Met dank aan het Gregoriusblad en zijn redactie.