Tijdschrift Het Orgel gedigitaliseerd

Eerste pagina van de eerste uitgave van Tijdschrift Het Orgel (1886)

Eind 2022 zijn de eerste 65 jaargangen van tijdschrift Het Orgel, verschenen in de periode 1886-1951, digitaal beschikbaar gemaakt via de website delpher.nl. 

Het tijdschrift is voor digitalisering voorgedragen door de Stichting Utrechts Orgelarchief Maarten Albert Vente, waarvan Jaap Jan Steensma sinds 2016 deel uitmaakt. Voor Jaap Jan voelt het initiatief als een ‘geesteskind’. 

In de voordracht betoogde de Stichting dat tijdschrift Het Orgel van groot belang is, omdat als discussieplatform een centrale rol speelde in de ontwikkeling van de Nederlandse orgelcultuur. Ontwikkelingen op het gebied van orgelmuziek, of op het gebied van religieuze uitingen (kerkmuziek; liturgie) en het nadenken over erfgoed hebben steeds een centrale rol gespeeld in het tijdschrift; evenals de realisatie van concrete projecten op het gebied van orgelbouw.

Eén van de redenen dat het initiatief in Utrecht tot stand is gekomen, is het feit dat de Universiteitsbibliotheek Utrecht een volledige collectie jaargangen in bezit heeft, van 1886 af aan. Als onderzoeker was het Jaap Jan opgevallen dat een aantal jaargangen dermate kwetsbaar was, dat het doen van onderzoek eigenlijk niet meer verantwoord was. Dit gold voornamelijk voor jaargangen uit het Interbellum. Alleen al het openslaan van de bladen kon leiden tot het uiteenvallen van het materiaal leiden. 

Voor onderzoekers op het gebied van klinkend of bouwhistorisch erfgoed, en voor onderzoekers op het gebied van klassieke muziek is met de digitalisering van Het Orgel een heel waardevolle bron toegankelijk gemaakt. Daarnaast kan met dit initiatief de fysieke collectie van de Universiteit Utrecht in zo optimaal mogelijke staat voor de toekomst behouden blijven.

Het tijdschrift is via deze link eenvoudig te vinden.

Eerste pagina van de eerste uitgave van Tijdschrift Het Orgel (1886)

Eerste pagina van de eerste uitgave van Tijdschrift Het Orgel (1886)